Miket egyél amíg gyógyulsz

Ameddig gyógyulsz, addig figyelned kell miket viszel be a testedbe. Ahhoz hogy a tested aktív gyógyuló módba kapcsoljon, teljesen át kell fordítanod az omega3 és omega6 arányt. Ehhez, nem csak az az állati omega6-ot, de a növényi omega6 forrásokat is hanyagolnod kell és csak olyan magvakat ehetsz amikben az omega3 van többségben. Ezek a lenmag, lenolaj, chia mag, chia olaj. Ezekben is van egy kis omega6, tehát nem fogsz hiányt szenvedni belőlük, de ezzel az átfordított aránnyal a tested hirtelen képessé válik a külvilágra reagállni és ebbe beletartozik, hogy gyógyulni AKAR.
Ezt napi legalább 10 evőkanál lenmag/chiamag vagy 3 evőkanál lenolaj/chia olaj-jal tudod elérni. Ebben van 10 g omega3. ami összességében nem sok, ha azt vesszük, hogy a hűtőmben lévő szójatejben 5g zsír van 1 dl-ben. Tehát ha meginnál azt a liter szójatejet, akkor már tuti hogy több omega6-ot vinnék be, mint omega3-at. Ezért nagyon minimalizálni kell minden más zsírforrás bevitelét. 

Már csak ezt kell megtámogatni azzal, hogy a testet kb elárasztjuk tápanyaggal. Ehhez a nyers ételek a legjobb források. Tehát ez egyből kizárja a főtt hüvelyesek, gabonákat is. Lásd részletesen a tápanyagokat a tápanyagok menüpontban.

Ezek minimum bevitelek a zöldségeket illetően. Napi 50-60 dkg sötétzöld leveles és vagy keresztesvirágúval tudod bevinni azt a tápanyagmennyiséget, ami szükséges, ahhoz hogy a tested beinduljon

A zöldségeket mindig frissen fogyaszd, sose főzve, vagy fagyasztott/olvasztottat.

A gyümölcsök tekintetével nincs korlátozva hogy fagyasztott vagy friss-e de nem aszalt! A miért nem annyira konkrétum, mint tapasztalat.
Az eredeti étrend, ami a 100%-os felépülést adja teljesen gyümölcsmentes. Dr Brooke Goldner nem édesszájú, nem volt turmixgépe, guacamole-val rágcsálta a brokkolit, ette a zöldségeket. Viszont ott hogy elkezdte ezt alkalmazni másoknál az hogy em volt benne gyümölcs nehezen követhetővé tette. Ezért kb kikísérletezte embereken, hogy max űrmértékre mért napi 25% gyümölcs még mindenkinél elindítja a regenerációt, de ez már csak kb 75-80%-os gyorsasággal hat. Ha e fölötti gyümölcsmennyiséget evett valaki, akkor néhány embernél megállt a gógyulás, vagy egy plató után nem javult tovább. Ugyanez a helyzet a főtt étellel is, olyan szempontból, hogy van aki apró főttekkel, mint quinoa, bab is felépül, de van akinél ez egy platón megállítja a gyógyulást.

Egy történet: Volt egy ember, aki felvette vele a kapcsolatot. Elkezdte csinálni az étrendet, kezdett jobban lenni, majd elkezdett enni megint húst. Kezdett rosszabbul lenni. Erre elhatározta, hogy egy kis főttet meghagy, de megduplázza a zöldturmixokat. Az energiája szuper lett, de a vesefunkciója semmit nem javult. 3 hónap után Dr Goldner már könyörgött neki hogy hagyja el az esti főtt hüvelyest. Elhagyta és 4 hét alatt 20-szal nőtt a vesefunkciója!

A fekete tea az ami nem megengedett. Akadályozza a vas felszívódását. 


Sötétzöld levelesek és/vagy keresztesvirágúak



Ha megvan a napi legalább fél kg sötétzöld leveles és/vagy keresztes virágú akkor bármilyen mennyiségben ehető:


Ezen felül ami ehető bármennyi


Max a napid űrmértékben 25%-a lehet gyümölcs


Napi 4 liter víz (ha legalább 60 kg vagy és a veséd állapota kifogástalan). Amennyiben a veséd nem jól működik (pl veseelégtelenség), vagy ennél kevesebb a súlyod (pl gyerek), akkor ennél kevesebb, vagy az orvosoddal beszéld meg, hogy mennyi  maximum amit lehet. Amennyiben veseelégtelenséged van akár életveszélyes is lehet túl sokat innod! És gyakran monitorozzátok veseelégtelenségnél hogy az ionjaid rendben vannak.

Mennyi vizet kell meginnod testsúly kg-onkén?


Kicsit bonyolultabb a számolás:

Xkg * 2.2 = Y Pound

Y oz * 0.02957 = Z liter.


50 * 2.2 kg= 110 pound ---> 110 oz * 0.02957 = 3,2 liter

De maximum 4 liter, vagyis 96 oz elég mint maximum. De ha könnyebb vagy mint 60kg, akkor kevesebb is elég a fenti képlet alapján.


Tehát ha 50kg vagy akkor 3,2 liter vizet kell meginnnod. Értelemszerűen így kell kiszámolni a gyerekekre, és nehezebb emberekre is. A vízfogyasztásba beleszámít amit a turmixodba teszel, tehát jobb ha méred azt is, pl egy mérő kancsóból öntöd vagy vizespalackból. 

Hogyan készíts finom smoothie-t?

A klorofil ízt 2 féle képpen lehet elnyomni: Savassal, vagy mandulatejjel (nem tudom miért de a mandulatej kiüti - ez a Goodbye Lupus könyvben tipp)

A savasba bármi beleillhet. Citrom, lime, Savas alma, Savanyú akár bogyós gyümölcs, meggy.

Ezekkel kb semmi izű lesz. És utána jön az ízesítés, ha még több savanyút teszel bele, akkor savanyú lesz, ha édeset édes.

Ha csak édes gyümit teszel bele vagy érettlent akkor abból nagyon rossz ízű dolgok tudnak kijönni. Ha nem érzed a gyümi illatát, akkor az még éretlen.

A harmadik nálam alap dolog hogy sok jég vagy fagyasztott a banán/gyümölcs. Nekem csak úgy megy. Mint a fagyi olyan.

Akár gyümölcs nélkül egy spenót+citromlé+uborka+petrezselyem+jég is nagyon frissítő tud lenni.

Vagy spenót+mandulatej+banán+jég

vagy spenót+savanyú alma+jég

Mindig zöld alap + (savanyú/mandulatej - ez üti ki a zöld ízt) + milyen ízűt akarsz + jég + víz

Ha új ízt próbálsz akkor először kicsiben és ha nem ízlik öntsd ki a wc-be, vagy próbáld az itt lévő szabály alapján korrigálni. Hányinger reflex senkinek nem hiányzik

Ezek is érdekelhetnek

Dr Brooke Goldner Gyógyulása

Tápanyagok 

Miket egyél a gyógyuláshoz