A túltápanyagozó étrend lényege, miért hat, mire számíts

https://www.researchgate.net/figure/Cellular-events-in-acute-inflammation-and-resolution-The-barrier-break-that-occurs_fig1_341892435




Szeretném neked összefoglalni mire számíts. És egy kis fordítást, összefoglalást adni a csak angol nyelven elérhető anyagokból.


A sejtjeink lipidrétegének fontos összetevője az Omega 3. Amennyiben nem jut megfelelő mennyiség a szervezetbe, vagy rossz az arány, akkor a sejtek fala keményebb lesz, kevésbé rugalmas és áteresztő. Ami azért gond, mert a tápanyagnak és a víznek be kellene jutnia a sejtekbe, a méreganyagoknak, elhasznált dolgoknak pedig ki kellene jutnia onnan.


Amikor elkezdjük az anti gyulladáskeltő diétát amelyben elvonjuk az összes omega 6-ban gazdag ételt és az omega 3ban gazdagokra koncentrálunk, akkor hozzájárulunk, hogy a sejtjeink is megfelelő mennyiségű omega 3-at kapnak végre.


Az omega 3-ban gazdag ételekben is van omega 6, de itt az omega 3ból van több. Egy kiegyensúlyozott étrendben az omega 6:3 arány 1:1, míg manapság a nyugati étrendben ez akár 50:1 vagy 100:1-hez is lehet, ami egy krónikus gyulladási folyamatot indít el. Ez az arány azért is fontos, mert pl az omega 6 felelős hogy ha betegek vagyunk akkor odamutasson egy gyulladással, hogy ott kell gyógyítani, vagy kórokozó esetén azt elpusztítani, erre az omega 3, miatt képesek vagyunk azon a helyen gyógyulni. Mind a kettő nagyon fontos)


Dr Brooke Goldner diétája meghekkeli ezt a rendszert. Azt a példát szokta felhozni, hogy ha ég az erdő, akkor nem csak egy tűzoltóautóval mész oda. Hanem odaküldöd a helikoptereket, meg repülőket, meg az összes kocsit. Itt is így kell elképzelni. amikor kialakul egy autoimmun vagy más krónikus betegség, olyankor a test már eléggé kiélezett állapotban van, és már csak az az utolsó vírusfertőzés vagy stressz kellett neki, hogy aktiválja azt a gént ami ezekért felelős. De ezt a gént ki lehet kapcsolni, csak rá kell küldeni az egész tűzoltóságot.


A módszer a következő. Kivesz az étrendből minden Omega 6-ban túlsúlyos ételt. Ez pár kivétellel (pl lenolaj, chia olaj, stb) az összes olaj, az összes mag (kivétel omega 3-ban kazdagabb magok pl lenmag, chia mag, kendermag, stb) és az összes állati zsírt (tehát az összes állati terméket. Az állati termékekkel más gondok is vannak de ezeket itt nem veszem át), mert azok is omega 6-ban gazdagabbak. Ezzel mondhatjuk hogy elvesszük az oxigént a tűztől, de odaküldjük a helyreállító brigádot az óriási mennyiségű omega 3-at, ami egy anti-gyulladáskeltő közeget hoz létre. A test inkább omega 6-ot szeret tovább alakítani, biztos ti is hallottátok, hogy a test nem veszi fel a magokból az omega 3-at jól, célzottan az állati omega 3 kell, pedig ez csak azért van mert annyi omega 6-ot eszünk mellette, hogy az összes enzimet elhasználjuk arra. Szóval mivel kivettük a túlzott omega6-ot, omega3at viszünk be és azt alakítja így nem csak hogy a gyulladáskeltő folyamatot állítjuk meg, de mellékhatásként egy gyulladás blokkoló folyamat is létrejön! Ez a módszer alapja.




Kép forrása: https://www.youtube.com/watch?v=oNZQ9Ihus4s


És akkor miért van az, hogy csak nyerset egyél, meg csak bizonyos ételeket? Az előbb leírt folyamatba létrehoztuk a test egy olyan állapotát, ahol gyógyulni AKAR! Szuper nem?



És mi kell hozzá? A lehető legtöbb tápanyag! Vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak, nyomelemek! Mivel véges a hasunk mérete, célzottan azokat az élelmiszereket választotta, amelyekben a legnagyobb koncentrációban vannak ezek az alkotóelemek! A gyümölcsöket nasinak veszi az az étrend max 25%-a. De a sötétzöld levelűek, a keresztesvirágúak, nah azok amik elképesztően segítenek! A zöldturmixok ebben segítenek, sokaknak könnyebb valami fonom gyümölccsel beízesíteni egy kis jég hozzá és kész is a szürcsölhető gyógyító innivaló!




Nincsenek kis lépések! Ha azt kitalálod hogy te iszod a zöldturmixot és semmi mást nem változtatsz, már segít, ha heti csak 3x eszel húst, a tejet, tojást elhagyod az is hatalmas lépés, ha növényi étrendre térsz át és próbálod kerülni az omega 6os olajokat az is hatalmas lépés, ha ehhez még zöldturmixot is iszol az is hatalmas. De saját tapasztalat, hogy akkor indul be igazán a folyamat ha rendesen csinálod és drasztikusan leszel jobban.



Ezért is kell beszélni a dokival hogy te egy ilyenbe belevágsz, mert nekem nagyon gyorsan kellett csökkenteni a Syntroxint, mert elkezdett működni a pajzsmirigyem! Nem kellett az asztmaspray!


És akkor a Detoxról még nem beszéltünk. A sejtek méregtelenítési folyamata bizony kemény tud lenni. Főleg ha régóta beteg vagy. Nagyon fájt mindenem, de szó szerint elképesztően minden porcikám. Ha ezt érzed tudd jól csinálod, de szólok hogy ez egyéb dolgokat is felerősíthet és azért vannak olyan állapotok, hogy jó ha van egy orvos aki kontroll alatt tud tartani téged és ha kell lassíts. Én még több vizet ittam, Még több omega 3-at ettem már olaj formában is és tudtam, hogy nem leszek jobban ha visszatérek a korábbi diétához, és ez hogy ez így hat és mindenki szólt hogy ez lesz, tudtam hogy működik! Végre egy diéta működik! Szóval csak bevettem fájdalomcsillapítót és vártam, mert nekem nincs komoly szervi érintettsége, de te beszélj az orvosoddal is ha épp aktív fázisban vagy, hogy felügyelje a laborjaidat.




És akkor ehhez a folyamthoz tartozik, hogy el kell kezdened magadra is figyelni, sok vizet inni, pihenni és olyan tevékenységeket kialakítani, amiben jól érzed magad. Napi 1 órádnak lennie kell magadra, amikor nem TV előtt ülsz, hanem olyan dolgot csinálsz ami örömet okoz. Sétálsz egyedül vagy barátokkal, kifestősözöl, kreatívkodsz, bármi. És ide tartozik, hogy kell a testmozgás is. Nem kell edzeni, de egy kis séta, vagy a test átmozgatása, hajolgatás stb, kell. A sok izmot amit eddig nem használtál, vissza kell erősíteni és lehet hogy nem az első napon, de a 7-en bár biztosra érezni fogod mennyivel több energiád lesz. Igen ilyen gyorsan hat ez a diéta.


Mennyi ideig kell csinálni? Az hogy a Doktornőnek 4-6 hetes programja van, az nem azt jelenti hogy csak addig kell csinálni. Van akinek annyi elég. De ez az idő azért van mert kb 21-28 nap amíg elsajátítasz egy új viselkedésmintát. Ennyi ideig fogja az emberek kezét, naponta rákérdez, hogy ittál-e turmixot, mennyi vizet, stb. Ugyanakkor Lehet hogy valamelyik összetevőre allergiás, vagy érzékeny vagy, kiütéses leszel és kiderül hogy avokádót eddig nem is ettél és nem bírod. Ezeket ha magadon is észreveszed próbáld kitalálni melyik összetevő. És van akinek ennyi idő alatt elmúlik a betegsége, van akinek több idő.



Tarts ki, vagy tarts szünetet és térj vissza ha nem bírod, de amelyik módszer mindenkinek működik, az ez, és ha nincs eredmény akkor nem csinálod teljesen.


Után valószínűleg vegán is maradsz és Dr Goldner a napi turmixok mellett esténként eszik vegán ételt. Ez nem remissziós diéta, hanem valóban regeneráló! Visszakapod az életed. Ez a folyamat része, hogy nem a kolbászos pizza okoz örömöt, hanem a teljes élet egészségben, amit a gyerekeidnek is továbbadhatsz, hogy a génjeik ne aktiválódjanak.


Jah és még egyszer ez egy túltápanyagozó diéta, ha éhes vagy hajrá és egyél, csinálj 2 turmixot, egyél még több omega3-at. Ha fogysz ezen a diétán jobban mint egy egészséges külső, akkor nem eszel eleget. De látod Dr G-t is, az egészséges ember vékony és csak a genetikai formádat kapod vissza.


Étrendkiegészítők. A napi 150-200mcg jódtablettát be kell venni. Nem azért, mert pajzsmirigybeteg-e valaki, hanem mert ez egy vegán diéta és minden vegánnak szednie kell, mert a növények jódtartalma függ a talaj jód tartalmától, ami akár közelíthet a nullához is, de ez egy esszenciális anyag. Nem kell több, de ennyit szedj. Ezen felül D vitamin, B12 szedése is kell-kellhet.



A könyv csak angol nyelven érhető el: https://www.libristo.hu/hu/konyv/goodbye-autoimmune-disease-how-to-prevent-and-reverse-chronic-illness-and-inflammatory-symptoms-using-supermarket-foods_28116330


Ha az orvosodnak szeretnéd ezt elvinni, akkor:

Dr Brooke Goldner cikke egy nemzetközi orvosi oldalon.

https://ijdrp.org/index.php/ijdrp/article/view/47

Itt megnézheted az egész videót:

https://www.youtube.com/watch?v=oNZQ9Ihus4s




Ezek is érdekelhetnek

Az én gyógyulásom a túltápanyagozó étrenden.
Nem cöliákiás gluténérzékenység, Asztma, Hashimoto, Raynaud, Pajzsmirigy alulműködés, Hisztaminérzékenység, Pre-inzulinrezisztencia

Az autoimmun betegségek globális terjedése összefügg a nyugati étrend terjedésével

Dr Brooke Goldner a FOX 26-on.

Kutatások rávilágítottak arra, hogy a génjeink bár előre meghatározottak, hogy mikor kapcsolódnak be, ha egyáltalán bekapcsolódnak nagyban összefügg a nyugati étrend terjedésével, a tápanyaghiánnyal. Sokan maximum díszítésnek használják a talajból növő zöld leveleseket, miközben azok a fő tápanyagforrásainknak kellene, hogy legyenek.

Szintén volt kutatás azzal kapcsolatban, hogy a növényi étrend például megvéd a súlyos Codid rövid és hosszútávú szövődményeitől és tüneteitől.

Még akkor is ha nem változtatsz az étrendeden, mást akkor is amit megtehetsz, hogy visszavezeted az életedbe a zöldeket és a zöldségeket nyersen, ezzel tápanyaghoz juttatva a testedet. Ez nem olyan dolog amit csak a diagnózissal rendelkezőknek kell megtenni, és azt sem szabad elfelejteni, hogy a gyerekeitek, rokonaitok, hasonló génekkel rendelkeznek és azzal, hogy nekik is adsz nyers zöldségeket, zöldeket, megvéded őket a betegségektől.

Ehhez hozzátarozik az elegendő alvás, vízfogyasztás és az omega3 bevitel is